فضائل حفظ قرآن از منظر ائمه و علمای دین

قرآن به عنوان یکی از دو امانت پیامبر اکرم (ص) از جانب پروردگار، راهنما و زینتبخش زندگی بشر بر روی زمین بودهاست.
حفظ قرآن کریم بهعنوان کلام باری تعالی، همیشه در دین اسلام جایگاه ویژه و ارزشمندی داشته است.
بهطوری که در احادیث و روایات مختلف از ائمه اطهار بارها به آن تاکید شدهاست.
قرآن کریم بهعنوان چراغ راهنمای بشریت، در همهحال پیشروی زمان بوده و از اینرو فضیلتهای بیشماری برای حفظ آیات نورانی آن شمرده شدهاست.
درآیه ۲۹ سوره عنکبوت و آیات ۱۹۳ و ۱۹۴ سوره شعراء به این نکته اشاره شده که جایگاه قرآن در قلب ماست.
بهعلاوه پیامبر اکرم (ص)همیشه مسلمانان را تشویق به حفظ و یادگیری قرآن میکردند و در زمان نماز یا هرفرصتی که به وجود میآمد به تلاوت قرآن میپرداختند تا صحابه به یادگیری و حفظ آن بپردازند.
حفظ قرآن علاوهبر اینکه باعث نورانی شدن باطن میشود، مسلمانان را به مسیر درست زندگی هدایت میکند و برکات دنیوی و اخروی زیادی نیز به همراه دارد.
این نتایج مثبت باعث شده تا علاوه بر ائمه و معصومین، بزرگان و علمای دین نیز به حفظ قرآن توصیه فراوانی شده است.

فضائل حفظ قرآن از منظر ائمه و احادیث
برای نمونه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
امام صادق علیه السلام میفرمایند:
«فردی که حافظ قرآن باشد و به فرامین این کتاب آسمانی عمل کند با فرشتگان نیک رفتار و پیامبر نشست و برخاست میکند.»
همچنین امام صادق علیه السلام در جای دیگر فرمودند:
«بهترین و بزرگترین افراد امت من کسانی هستند که با قرآن مانوس باشند. این افراد کسانی جز قاریان، حافظان و شب زنده داران نیستند.» بنابراین حافظ قرآن از نظر امام صادق در بین برگزیدگان امت جای دارد.
امام علی علیه السلام میفرمایند: «قرآن بخوانید و آن را به ذهن بسپارید؛ زیرا خداوند دلی را که قرآن در آن جای داشته باشد مورد عذاب قرار نمیدهد.»
بنابراین مطابق با سخن امام علی علیه السلام حافظ قرآن از عذاب الهی ایمن میماند.
حفظ و انس با قرآن، انسان را در مسیر راستی و عمل به وحی قرار میدهد. در نتیجه حافظان قرآن از آتش جهنم دور میماند.
گواه این مدعا سخن پیامبر اسلام است که میفرمایند: «اگر قرآن در پوستی باشد، آتش به آن نمیرسد.»
همچنین فرمودند «کسی که در وجودش هیچ مقداری از قرآن نداشته باشد، مانند خانهای ویران است.» انس با قرآن قلب انسان را آباد و روح او را تغذیه میکند.
بهعلاوه شرافت و ارزش انسانها با تقوا و میزان انس آنها با قرآن مشخص میشود.
استاد علامه سید محمد فرزان همواره به شاگردان خود میگفتند: «همانند پدران و اجدادتان هر صبح بعد از به جا آوردن نماز به درگاه خدا، حتماً آیاتی از کتاب مقدس را تلاوت کنید و آن ها را به خاطر بسپارید.
با قرآن انس داشته باشید تا دلهایتان به نور قران روشن شود.»

یکی دیگر از پاداشهای دنیوی حفظ کردن قرآن، استجابت شدن دعاست.
رسول خدا در این مورد میفرمایند: “مَنْ جَمَعَ القُرآنَ فَإنَّ لَهُ عِنْدَ اللهِ عَزَّوَجَلَّ دَعْوَهً مُسْتَجاتَهً إنْ شاءَ عَجَّلَها لَهُ فِی الدُّنیا و إنْ شاءَ إذْخَرَها لَهُ فِی الآخِرَه.”
پیامبر در این حدیث گفتهاند: حافظ قرآن در نزد پروردگار یک استجابت دعا دارد که اگر حکمت خدا باشد در این دنیا مستجاب شده یا برای آخرت او نگهداشته میشود.
بااهمیتترین فضیلت حفظ قرآن در احادیث پیامبر، رضایت الله است.
رسول اکرم در حدیثی راجع به حفظ قرآن و ارتباط آن با رضایت خداوند میفرمایند: “إنَّ اللهَ تَعالَی لَیَغْضِبُ فَتُسَلِّمُ الملائِکَهُ لِغَضَبِهِ فَإذا نَظَرَ إلی حَمَلَهِ القُرآنِ تَمْلَأُ رِضاً.”
پیامبر در این حدیث فرمودهاند: زمانی که پروردگار خشمگین شوند، ملائکه تسلیم خشم خدا میشوند. زمانی که خدا به حافظان بنگرد، مملو از رضایت میگردد.
در این مطلب سعی شد که فضائل حفظ قرآن از منظر ائمه و علمای دین با توجه به احادیث توضیح داده شود. مائده القرآن یکی از معتبرترین مراکزی است که با برگذاری دوره حفظ قرآن کریم و دوره قرائت قرآن کریم سعی نموده تا قدمی در جهت راحتی کودکان شما برای آموزش و حفظ قرآن کریم بردارد.