هدف از حفظ قرآن و بررسی از منظر قرآن و علمای دین

ارزشمندی و فضیلت انس با قرآن از طریق حفظ آیات گهربارش در فرهنگ و سیره معصومان به خوبی روشن است. در این گفتار گزیده ای از سخنان علمای بنام جهان اسلام و شاگردان برجسته اهل بیت است را که همگی با فرهنگ دینی آشنایی داشته اند در رابطه با هدف از حفظ قرآن بررسی می کنیم و تلاش می کنیم شما نیز به این بینش و بصیرت دست یابید. ذکر این موضوع مهم است که تمامی مطالبی که در ادامه مطرح می شوند برگفته از کتاب درسنامه حفظ قرآن کریم هستند.
شهید ثانی
«اولین کاری که طالب علم موظف به انجام آن است، حفظ متقن قرآن کریم است. چرا که قرآن اساس علو و اهم آن است. شیره متقدمین و علمای گذشته بر این بود که فقه و حدیث را به غیر حافظ قرآن تعلیم نمی دانند. پس از حفظ قرآن، اشتغال فرد به سایر علوم نیز نباید به گونه ای باشد که منجر به فراموشی قرآن گردد و یا آن را در معرض فراموشی قرار دهد ( منیه المرید، الشهید الثانی، صفحه ۲۶۳).
آیت اله العظمی بهجت
«قرآن را حفظ کنیم تا همیشه با ما باشد و ما با او باشیم، به قرآن تحصن کنیم و آن را وسیله حفظمان در فتن و شدائد دنیا قرار دهیم» (به سوی محبوب ص ۷۱). «… قران را حفظ کنید. نتیجه حفظ قرآن قابل توصیف نیست…قاعدتا حفظ قرآن خیلی آسان است …. ( چرا که) خداوند حفظ قرآن را بر امت سول خدا آسان نموده است. ولی بقا و نگهداری از آن تکرار لازم دارد، زیرا که فرمود فرمود قرآن را تکرار کنید که زود از خاطر می رود ( در محصر آیت اله بهجت ص ۱۱۵).

علامه شهید مطهری
«حفظ قرآن مثل تلاوت کردن آن امر بسیار مطلوبی است و مخصوصا بعد از آن که انسان حفظ کرد نباید بگذارد فراموش بشد. شاید گناه هم داشته باشد که انسان قرآن را حفظ کند و بعد این قدر نخواند تا فراموش بشود. افرادی که حافظه شان ضعیف است لااقل اگر یک سوره، دو سوره، پنج سوره حفظ می کنند نگذارند که همان سوره ها فراموش بشود؛ چون بعضی حرام و گناه می دانند که انسان قرآن را حفظ کند و بعد بگذارد فراموش بشود» ( آشنایی با قرآن، ج ۵، ص ۲۲۸).
آیت اله العظمی جعفر سبحانی
«قرآن نور است. انسان اگر در ذهنش نور باشد معلوم است که موثر است. من امتحان کرده ام، کسانی که با قرآن مانوسند کم یا زیاد کمتر گناه می کنند…. همین انس با قرآن، انسان را از گناه نگاه می دارد»
آیت اله حسن زاده آملی
«حقیقت امر این است که از همان ابتدا، عشق عجیبی به دیوان شعرا و نیز نظم و شعر داشتم. روی این ذوق، همان وقت، تمام دوبیتی های بابا طاهر را حفظ بودم و تمام رباعیات خیام را و اکثر غزلیات حافظ را همینطور دیگران را. ای کاش از همان وقت، کسی به من می گفت که آقا به جای این که اینها را حفظ کنی، شروع کن به حفظ قرآن. و الان این حسرت برای من با جای مانده است که این عشق و علاقه ای که به دواوین شعرا داشتم کاش در حفظ قرآن به کار می بردم» ( میراث ماندگار، ص ۵۶۳).

آیت اله العظمی امام خامنه ای
شما غالبا جوان هستید و برای جوان حفظ قرآن کاری ندارد… قرآن را حفظ کنید. من الات وقتی بعضی از جوانانی را که حافظ قرآنند می بینم ….. یا بعضی بزرگان اهل علم را که حافظ قرآنند می بینم غبطه می خورم و می گویم: حاضر بودم اگر چیزی از امور معنوی داشتم بدهم و آن حفظ قرآن را بگیرم. نمی شود. دیگر. اینها معامله ای نیست. حالا هم که دیگر از ما و حافظه اشتغالاتمان گذشته، اما وقت شما نگذشته است. بر حفظ قرآن همت گمارید» ( حوزه و روحانیت، ج ۲، ص ۳۲۱).
سخن پایانی
تا به اینجا تلاش کردیم اطلاعات کاملی را در مورد هدف از حفظ قرآن و بررسی از منظر قرآن و علمای دین در اختیار شما قرار دهیم. مائده القرآن یکی از معتبرترین مراکزی است که با برگذاری کلاس حفظ قرآن کریم و کلاس قرائت قرآن کریم سعی نموده تا قدمی در جهت راحتی کودکان شما برای آموزش و حفظ قرآن کریم بردارد.