بهترین بازه سنی برای حفظ قرآن در کودکان

توجه به تجربیات بهترین سن برای شروع حفظ در کودکان از پایان کلاس اول و ابتدای ۸ سالگی میباشد یعنی زمانی که کودک مهارتهای خواندن و نوشتن را فراگرفته است.
در صورتی که کودک تمایل کافی را داشته باشد میتوان با شرکت در کلاس های حفظی و فراگیری مهارت های دقیق و اصولی حفظ نزد اساتید، حفظ را آغاز کرد. هیچ گاه سعی نکنید که بدون روش و بدون استاد و بهصورت فردی قرآن را به کودک بیاموزید.
سن کودکی سنی بسیار حساس است و برنامه حفظی کودک باید به نحوی باشد که به بازی و سرگرمی او آسیبی وارد نشود، علاوه بر آن باید طبق میزان توانایی کودک برنامه درستی تهیه شود تا هیچ گونه آسیب و فشاری به او وارد نشود و بتواند به بهترین و شیرینتری شکل ممکن حافظ قرآن شود.
در نتیجه بهترین سن برای علاقهمند کردن و آشنایی کودک با قرآن کریم قبل از رسیدن به ۷ سالگی میباشد.
در سنین زیر ۶ سال کودکان رفتار شما را میبینند و تقلید میکنند پس بهتر آن است که همواره در جلوی چشمان او قرآن با لحنی دلنشین خوانده شود.
در این سن میتوان با بازی و سرگرمی، شعر و داستان و فیلم های آموزشی کودک را با قرآن آشنا کرد.
چنانچه با انجام این کار ها متوجه علاقه کودک خود به قرآن شدید میتوان با خیالی آسوده مهارتهای حفظ قرآن را به او آموخت.

بهترین بازه سنی برای حفظ قرآن در کودکان از دیدگاه احادیث
وقتی روایات نقل شده از ائمه اطهار(ع) را میخوانیم، تربیت و تعلیم فرزندان را در هفت سال دوم زندگی مناسب میدانند، همانگونه که رسول اکرم(ص) فرمودهاند
«فرزند هفت سال سَروَر، هفت سال بنده و هفت سال یاور است».
در هفت سال دوم زندگی کودک که به فرموده رسول خدا(ص)، سن بندگی و به تعبیری سن آموزش و یادگیری وی است، چه چیز بهتر از این که کودک را با قرآن آشنا کرده و زمینه پرورش فکری وی را مطابق با آیات قرآن کریم فراهم کنیم.
وظیفه این آشناسازی مستقیما متوجه پدر و مادر است و باید توجه داشت که این آشنا سازی در مسیری باشد که کودک احساس آرامش و امنیت خود را از دست ندهد.
البته به نظر میرسد بهترین روش برای وجود علاقه در کودک مطمئن شد.
با اشاره به حدیث دیگری از نهجالبلاغه امام علی(ع): ایشان در وصیت خودشان خطاب به امام حسن(ع) میفرمایند: «إنَّما قَلبُ الحَدَثِ کَالأرضِ الخالِیَهِ مَهما أُلقِیَ فیها مِن کُلِّ شَیءٍ قَبِلَتهُ» یعنی قلب جوان همچون زمین ناکشته است که هرچه در آن افکنده شود، مىپذیرد.

از فحوای کلام احادیث نقل شده بر میآید که حفظ قرآن در هر سنی امکانپذیر است و نمیتوان سنی را نام برد که انسان مطلقاً قادر به حفظ قرآن نباشد، چه بسا نمونههایی هم وجود دارد که افراد در سنین کهولت موفق به حفظ قرآن میشوند.
بر اساس حدیثی از امام جعفرصادق(ع) که فرمودهاند: «دَعْ اِبْنَکَ یَلْعَبْ سبعَ سنین و یُؤَدَّب سَبْعاً و اَلْزِمْهُ نَفْسَکَ سَبْعَ سنینَ؛ فرزند خود را تا هفت سالگی آزاد گذار، تا به بازی بپردازد و در هفت سال پس از آن ادب آموزد و در هفت سال سوم او را با خود همراه کن تا از مشورت با او برخوردار شوی و در کارها از وی کمک بگیری».
نباید آموزشهای سنگین و فشردهای در دوره خردسالی به کودکان عرضه شود، برخی از خانوادهها و حتی برخی از موسسات و مراکز قرآنی اصرار دارند که خردسالان را تا قبل از رسیدن به سن هفت سالگی حافظ کل قرآن کنند.
همچنین پیامبر خدا (صلی الله علیه وآله) فرمودند: کسی که پیش از بلوغ قرآن بخواند، به تحقیق، در کودکی به او حکمت داده شده است.
همچنین پیامبر اکرم (ص)درباره ی اهمیت حفظ قرآن توسط والدین میفرمایند؛ هیچ کس نیست که به فرزندش قرآن بیاموزد، مگر آن که روز قیامت، بر سر پدر و مادرش تاج پادشاهی گذاشته میشود و دو لباس بر آنها پوشانده میشود که مردم، همانند آن را ندیدهاند.
در این مطلب سعی شد که به معرفی بهترین بازه سنی برای حفظ قرآن در کودکان با توجه به احادیث پرداخته شود. مائده القرآن یکی از معتبرترین مراکزی است که با برگذاری دوره حفظ قرآن کریم و دوره قرائت قرآن کریم سعی نموده تا قدمی در جهت راحتی کودکان شما برای آموزش و حفظ قرآن کریم بردارد.