روش های حفظ قرآن در خانه بدون استاد

حفظ قرآن در منزل یکی از بهترین روش هایی است که شما کمک می کند این کلام الهی را بیاموزید و دانش خود را در این زمینه بالا ببرید. ممکن است خودتان و یا فرزندتان نتواند در یک ساعت مشخص در کلاس های قرآن شرکت کند. با این حال او نباید از نعمت یادگیری قرآن به دور بماند و هنوز می تواند از تجربیات و دانش اساتید قرآن بهره مند شود. مائده القرآن توانسته است شرایطی را برای تمامی افراد هم بزرگسالان و هم کودکان به وجود بیاورید تا به صورت مجازی و یا حضوری علم قرآن را بیاموزند و بدون اینکه درگیر رفت و آمد باشند برای حفظ قرآن در منزل اقدام کنند. در ادامه تلاش می کنیم اطلاعات و راهکارهای مناسبی را در این جهت در اختیار شما قرار دهیم.
۱. روش حفظ کمی :
یکی از بهترین روش هایی که برای حفظ قرآن در خانه و بدون استاد پیشنهاد می شود روش حفظ کمی است. در این روش، افرادی که به یادگیری قرآن کریم علاقه مند هستند باید تعداد مشخصی از آیات یک صفحه را حفظ کنند. به طور کلی، هر چقدر تعداد یادگیری این آیات بیشتر باشد، آنها بهتر می توانند به تقویت حافظه کمک کنند. برای اینکه بتوانید پروسه یادگیری را برای خود هموار سازید بهتر است حفظ قرآن در خانه را از جز ۳۰ آغاز کنید. اگر حفظ قرآن را از سوره بقره شروع کنید به دلیل اینکه تعداد آیات این سوره بسیار زیاد است ممکن است خسته و دلزده شوید و دیگر نتوانید این کار را ادامه دهید.

۲. روش حفظ کیفی :
۲. روش حفظ کیفی :
روش دیگری که برای حفظ قرآن در خانه بدون استاد پیشنهاد میشود روش حفظ کیفی است. این روش حفظ کردن به روشی اطلاق میشود که در آن فرد تنها بر حفظ کردن آیات تمرکز ندارد و تمرکز اصلی خود را بر یادگیری معنا، تفسیر، معنا، تفسیر ، تدبر ، عمل و راهنمایی قرار میدهد.
۳. حفظ موضوعی :
روش دیگری که برای حفظ قرآن در خانه بدون استاد پیش روش شما قرار دارد استفاده از حفظ موضوعی است که برای این کار میتوانید کتاب حفظ موضوعی قرآن کریم: ۳۰۰ موضوع از آیات اعتقادی، فروع دین و اخلاقی را تهیه کنید.
4.حفظ عمومی :
روش حفظ عمومی روشی است که به آن مخاطب محور نیز گفته میشود و میتواند به یادگیری قرآن کمک کند. در این روش، ابتدا موضوع سادهسازی میشود و کمیت آن کاهش مییابد. برای این کار، حفظ سوره از حفظ یک آیه با معنی و مفهوم آغاز میشود که میتواند کاربردی باشد. این روش زیربنای حفظ جامع قرآن است .

۵.حفظ با مباحثه :
یکی دیگر از روش های حفظ قرآن در خانه بدون استاد روش مباحثه است. روشهای مباحثه میتوان به مباحثه دو نفر تا سه نفر با یکدیگر اشاره کرد (تعداد بیشتر از سه نفر دیگر مباحثه نیست بلکه جلسه است) این دو نفر باید هفتهای دو بار به طور منظم برنامه بحث داشته باشند البته این به میزان محفوظاتشان بر میگردد و اگر مقدار محفوظات زیاد باشد این برنامه به جای هفتهای دو بار، تمام هفته باید اجرا شود. شیوه مباحثه این گونه است که یکی از افراد یک صفحه یا یک ورق یا بیشتر را تلاوت میکند و همراه دیگر باید در نحوه حفظ وی با استفاده از قرآن یا به طور حفظ، خوب دقت کند و اشتباهات فرد تلاوتکننده را رفع کند و نفر بعدی نیز به همین ترتیب با کمک همراه خود به حفظ آیات قرآن کریم بپردازد؛ این عمل باید به طور منظم تکرار شود تا نیم جزء تمام شود، سپس صفحات حفظ شده دوباره خوانی شده و حافظان محفوظات خود را به یکدیگر تحویل دهند و بعد از آن مقداری را که حفظ کردهاند از یکدیگر بپرسند. هنگام مباحثه اگر اشتباهات کم بود در قرآن علامتزده شود تا دوباره مرتکب آن اشتباه نشده و اگر مقدار مطالب برای دوره کردن زیاد بود مرحله دوم انجام نمیشود و برای پیشرفت بهتر میتوان به مسابقه پرداخت تا مشخص شود که چه کسی غلط کمتری دارد.
روش دیگر برای حفظ قرآن با مباحثه و هم مباحثه ای
اگر میخواهید روش مباحثه را به عنوان روش حفظ قرآن در خانه بدون استاد انتخاب کنید. باید بدانید که روش دیگر مباحثه این است که هرکس یک صفحه از قرآن کریم را مطالعه کرده ولی اگر غلط داشت از همان نقطه که همراهش مرتکب خطا شده شروع به تلاوت کند و یک صفحه را بخواند و اگر قبل از اتمام یک صفحه وی غلط داشت همبحث میتواند بقیه صفحه را تلاوت کند و این عمل ادامه پیدا کرده تا این که مقدار مورد نظر برای بحث تمام شود این گونه مباحثه سبب میشود که هرکس سعی کند در طول مباحثه غلط نداشته باشد و بسیار خوب مرور کند.

نکات مهم در زمان استفاده از روش مباحثه
با توجه به این مسئله که مباحثه یکی از روش های مهم در حفظ قرآن در خانه بدون استاد به شمار میشود باید به نکات مهمی اشاره کرد تا بتوان اثربخشی این روش را افزایش داد. از جمله نکات بحث میتوان به اینکه در روش مباحثه باید نظم کاملا حکمفرما باشد یعنی ساعت مشخص، مقدار مشخص و غیره تعیین شود اشاره کرد، البته قبل از مباحثه حتما باید مقدار مطالب برای حفظ مشخص شده را آماده کرد تا بحث مفید واقع شود، بهتر است حفظ قرآن در یک ساعت مشخص مثلا صبح یا همیشه بعد از نماز مغرب و عشاء یا در یک وقت مشخص صورت گیرد تا فراگیران سریعتر موفق به حفظ شوند چراکه اگر در یک ساعت به خصوص حفظ صورت گیرد حافظه همیشه در آن ساعت فعال است بنابراین ساعت مباحثه را نباید در ساعت حفظ قرار داد و بهتر است زمان و ساعت دیگری را برای این مطلب در نظر گرفت. از دیگر نکات مباحثه را میتوان مکان دانست که مباحثه اگر در مکانهای خلوتتر، ساکتتر و مقدستر صورت گیرد، بهتر است البته اگر مکانهای مخصوصی نظیر حرم مطهر ائمه معصومین(ع) که مکانهای شلوغی است در نظر گرفته شود شایستهتر است. در انتخاب «مباحث» نیز دقت شود یعنی بهتر است فرد زرنگی برای این امر در نظر گرفته شود و اگر در دسترس نبود مباحث متوسط و حتی ضعیف را به همراهی بگیرد چراکه مباحثه نباید ترک شود.
کلام پایانی
همان طور که گفته شد حفظ قرآن چه در خانه و چه در کلاس های حضوری قبل از هر چیزی نیازمند داشتن انگیزه و بعدازآن انتخاب روشی درست برای طی کردن اصولی مسیر حفظ میباشد. شایسته است که در طول این مسیر از تجربیات افراد متخصص و اساتید حفظ قرآن استفاده کنیم؛
به همین مجموعه ی مائده القرآن برای رشد هر چه بیشتر حافظان آموزشهای مفید بسیاری را در جهت “حفظ قرآن کریم” و “قرائت قرآن کریم” در اختیار قرآن آموزان عزیز قرار داده است.
در این مطلب سعی شد تا گفته شود که روش های حفظ قرآن در خانه بدون استاد چگونه است. مائده القرآن یکی از معتبرترین مراکزی است که با برگذاری کلاس حفظ قرآن کریم و کلاس قرائت قرآن کریم سعی نموده تا قدمی در جهت راحتی شما برای آموزش و حفظ قرآن کریم بردارد.