آشنایی با آداب خواندن قرآن

در دین اسلام، بسیاری از کارها و اعمال، از نماز و روزه تا خوردن و خوابیدن و جز آن دارای احکام و آدابی هستند که رعایت آنها گاه بر ما واجب و گاه مستحب می شود.
تلاوت قرآن نیز دارای احکام و آدابی ویژه است که رعایت شماری از آنها بر ما واجب و رعایت شمار دیگری از آنها بر ما مستحب است و بسیاری از آنها را به قلم می آوریم.
شایان توجه است احکام و آدابی که برای تلاوت قرآن گفته می شود و در پی می آید به طور مستقیم و یا غیر مستقیم از آیات قرآن و روایات معصومان علیهم السلام برگرفته شده است.

آداب تلاوت قرآن برگرفته از آیات و روایات:
آداب تلاوت قرآن برگرفته از آیات و روایات:
۱.(طهارت)
بکوشیم که در هنگام تلاوت قرآن، با طهارت و با وضو باشیم و چنانچه بخواهیم جایی از بدن خود، مثلاً دستمان، را به نوشته های قرآن برسانیم،بر ما واجب است که با طهارت و با وضو باشیم.
۲.(روبه قبله باشیم)
بهتر است هنگام خواندن قرآن رو به قبله باشیم تا این کارمان از هدف و مقصدی الاهی نیز برخوردار شود.
۳.(سجده های واجب)
یادمان باشد که در هر یک از چهار سوره سجده (آیه ۱۵)، سوره فُصِلَت (آیه ۳۷)، سوره نَجم (آیه ۶۲) و سوره عَلَق (آیه ۱۹)، یک «آیه سَجده» وجود دارد.
غالباً در قرآن ها و کنارِ این آیه ها عبارتِ «سجده واجبه» نوشته شده است. هر گاه ما این آیه ها را بخوانیم و یا به آنها گوش دهیم، باید فوراً سجده کنیم. و چنانچه این کار را فراموش کردیم، باید هر لحظه که آن را به یاد آوردیم، سجده نماییم.
۴.( أَعوذُ بِاللّه )
پیش از خواندن آیات قرآن، عبارتِ
«أَعوذُ بِاللّه مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم؛ من از شیطان رانده شده، به خدا پناه می برم.» و پس از آن، آیه «بِسمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ» را بخوانیم.
۵.(صدق الله)
در پایانِ قرائت قرآن، عبارتِ «صَدَقَ اللّه العَلَیُّ العَظیمُ: خدای بلند مرتبه و بزرگ، راست گفته است.» را بخوانیم
۶.(حضور قلب)
تلاوت قرآن را با حضور قلب و توجه کامل و آدب نیکو و خالصانه و فروتنانه انجام دهیم.
۷.(احترام به قرآن)
قرآن را هنگام خواندن آیات، روی زمین نگذاریم؛ بلکه آن را بر جای بلندی، مانند رَحل یا میز قرار دهیم و یا آن را با دست هایمان بگیریم. ما با انجام دادن این کار، قرآنِ عظیم را محترم شمرده ایم
۸.(ترتیل)
قرآن را به صورت ترتیل و شمرده شمرده و با درنگ کردن بر محلهای وقف در آیات، بخوانیم
۹.(لهجه ی عربی)
قرآن را با لحن و لهجه عربی بخوانیم.
۱۰.(عامل به قرآن باشیم)
خود را وظیفه مند بدانیم که به آیات قرآن عمل کنیم؛ بدین معنی که کارهای واجبِ گفته شده در قرآن را انجام دهیم و کارهای حرامِ گفته شده در آن را ترک کنیم و نیز تا آنجا که می توانیم به کارهای مستحبِ مذکور در قرآن عمل نماییم و از کارهای مکروهِ گفته شده در آن خودداری ورزیم.
۱۱.(فهم و تدبر در قرآن)
قرائت قرآن، افزون بر آداب ظاهری، آداب باطنی نیز دارد وبرخی از آنها عبارت است از:
فهمیدن اصل کلام الهی؛
بزرگ شمردن قرآن؛
حضور قلب و نیت خالصانه داشتن
تدبر و تفکر کردن در آیات قرآن و توجه داشتن به معانی آن؛
تأثیر پذیرفتن از آیات قرآن؛
خود را مخاطب آیات قرآن و امر و نهی های آن دانستن.

قرآن کتاب هدایت الهی که معجزه جاوید پیامبر(ص) میباشد جز از طریق خواندن و “حفظ قرآن کریم” و پی بردن به مفاهیمش و به کار بستن دستوراتش، نمی توان به هدایتش رسید
باشد که آنچنان که شایسته حضور در محضر قرآن است حضور یافته تا از دریای بیکران رحمت الهی، به اندازه درک خودمان استفاده کنیم چرا که آب دریا را اگر نتوان کشید بل به قدر تشنگی باید چشید.
در این مطلب سعی شد تا گفته شود که آداب خواندن قرآن چیست. مائده القرآن یکی از معتبرترین مراکزی است که با برگذاری دوره حفظ قرآن کریم و دوره قرائت قرآن کریم سعی نموده تا قدمی در جهت راحتی شما برای آموزش و حفظ قرآن کریم بردارد.